Scenariul negru pentru  români: cât de pregătiți suntem pentru o pană generală de energie

Scenariul negru pentru români: cât de pregătiți suntem pentru o pană generală de energie

Iarna care bate la ușă se anunță extrem de dificilă pentru români. Guvernul discută despre economisirea la sânge a energiei și analizează mai multe măsuri prin care să ajute populația. Unele dintre ele au fost decise deja în Coaliție: plafonarea prețului lemnului de foc la 500 de lei pe metru ster și demararea programului rabla pentru becuri, adică se vor oferi ajutoare pentru înlocuirea becurilor cu filament. De asemenea va fi interzis exportul de lemne de foc. Deși puțin probabil, nu este imposibil ca țara noastră să se confrunte, la iarnă, cu cel mai negru scenariu: pana totală de curent, numită și „marele blackout”.

Specialiștii recunosc totuși că, dacă nu vrem să fim luați pe nepregătite de sezonul rece, trebuie să începem de acum să economisim. Românii vor putea să își înlocuiască becurile vechi cu unele economice. Nu este însă nevoie să stingem complet lumina sau să recurgem la măsuri extreme. În rest, oricine poate apela la gesturi simple de economisire, cum ar fi să stingeți becurile din cameră, dacă nu este necesară lumina, dar și să profitați cât mai mult de iluminatul natural.

Guvernanții anunță însă modificarea Ordojanței pe energie, astfel încât consumul să fie calculat ținând cont de media ultimilor 3 ani. În ceea ce privește gazele, autoritățile dau asigurări că la iarnă nu vom avea probleme cu stocurile.

Sursa Realitatea.Net

CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (3 )