Podul lui Dumnezeu (Podul Natural de la Ponoarele)

Podul lui Dumnezeu (Podul Natural de la Ponoarele)

Situat în nordul județului Mehedinți, „Podul lui Dumnezeu” sau Podul Natural de la Ponoarele este al doilea ca mărime din Europa. 

“Podul lui Dumnezeu” se află amplasat pe drumul județean DJ 670, care leagă orașul Baia de Aramă de toate localitățile rurale situate în zona montană a județului Mehedinți, reabilitat de Consiliul Județean Mehedinți cu bani primiți de la Uniunea Europeană.

Președintele Consiliului Județean Mehedinți,  Aladin Georgescu, a relatat în anul 2014 că dacă nu s-ar fi intervenit la timp, podul, în realitate format prin prăbușirea tavanului Peșterii Ponoarele, s-ar fi năruit și nimic nu s-ar mai fi știut de această “bijuterie” care aduce zilnic în zonă sute de turiști, unii atrași de legendele sau peisajele care circulă prin diverse ghiduri și reviste cu profil turistic din lume.

“Podul lui Dumnezeu” este monument natural protejat, fiind cel mai mare pod natural din România și al doilea ca mărime din Europa (30 metri lungime, 13 metri lățime, 22 metri înălțime și 9 metri grosime), fiind timp de peste două sute de ani singurul din lume deschis traficului rutier.

Pe sub el curg apele unui râu care, se povestește, este sterp, fără vietăți în el, din cauză că Nicodim i-a blestemat pe locuitorii de aici să nu aibă apă de băut din vadul lui fiindcă nu l-au lăsat să construiască în preajmă o mănăstire. Așa s-a întâmplat că el, izgonit fiind, a ajuns în locul miraculos de la Tismana și a zidit mănăstirea ce îi apăruse cândva în vis. 

Poate nu întâmplător Prea Sfinţitul Nicodim, întâiul întemeietor al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, şi-a dat consimţământul să fie construit la capătul “Podului lui Dumnezeu” un lăcaş de cult cu hramul “Sfântul Nicodim de la Tismana”, spre învăţătură şi aducere aminte muritorilor că pe aici a trecut, ca un miracol, Dumnezeu. 

CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )