Masa de sărbători va fi mai săracă și mai scumpă
Ne aşteaptă noi scumpiri, înainte de Crăciun, iar carnea de porc ne va costa mai mult şi cu 30%. Sunt preţuri estimate de fermieri şi măcelari. Un nou val de scumpiri, peste preţurile şi aşa tot mai mari, la carne şi mezeluri. Cauzele sunt multiple: de la scumpirea energiei şi a carburanţilor, până la secetă şi pesta porcină.
O altă cauză este aceea că fermierii au tras linie după un an agricol dezastruos. Concluzia: profitul e zero, iar datoriile enorme. Victime, sunt inevitabil, consumatorii.
În urmă cu un an, pulpa de porc se vindea cu 19 lei kilogramul, iar acum a ajuns să coste şi 30 de lei pe kilogram. Cotletul de porc a crescut de la 22-23 de lei, până la 32 de lei kilogramul. Iar mușchiul afumat se cumpără acum cu 55-60 lei kg.
Producătorii de carne de porc spun că acum vând carcasa cu aproape 9 lei pe kilogram, în timp ce la ţărani, preţul porcului în viu a ajuns între 12 şi 14 lei kilogramul.
S-ar putea să te mai intereseze
Cinci bărbați, cu vârste cuprinse între 17 și 26 de [...]
Un incendiu a avut loc în această după amiază la [...]