ISU Mehedinți, măsuri de prevenire a incendiilor în sezonul rece

ISU Mehedinți, măsuri de prevenire a incendiilor în sezonul rece

Odată cu răcirea vremii, crește riscul producerii unor incendii la locuințele și gospodăriile cetățenilor. De cele mai multe ori, acestea se soldează cu pagube materiale, însă nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor de către cetățeni poate duce la tragedii.

De la începutul acestui an, la nivelul județului Mehedinți, trei persoane și-au pierdut viața în incendii izbucnite la gospodării, iar în anul 2021 au fost înregistrate șase victime.

În perioada octombrie 2021 – martie 2022, pompierii mehedințeni au intervenit pentru stingerea a 93 de incendii manifestate la locuințe și gospodării cetățenești, cu 17 mai mult față de aceeași perioadă a sezonului trecut.

Cele mai multe dintre acestea au izbucnit la coșurile de fum (38), 14 au fost cauzate de nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la folosirea mijloacelor de încălzire sau a aparatelor de gătit, iar 13 s-au produs ca urmare a folosirii instalațiilor electrice defecte, cu improvizații sau suprasolicitate.

În 18 situații, incendiile au fost provocate din culpă sau cu intenție, iar alte 10 au fost determinate de folosirea focului deschis în spații închise (4) și în spații deschise (1), depozitarea cenușii și jarului nestins în apropierea materialelor combustibile (4) și jocul copiilor cu focul (1).

O atenție deosebită se va acorda și instalațiilor electrice:

  • se vor utiliza întrerupătoare, prize sau cabluri electrice fără defecţiuni sau improvizații, fiind obligatorie folosirea siguranţelor omologate în tablourile electrice;
  • se va evita suprasolicitarea instalațiilor electrice.

„Atragem atenția cetățenilor că este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibil sau nesupra-vegheate.

De asemenea, pentru a preveni izbucnirea unor incendii, depozitarea materialelor combustibile se va face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de peste 50 de cm la sobele de cărămidă sau teracotă.

Cenușa și jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat și se vor stinge cu apă. Pentru a evita producerea unor incendii ca urmare a acumulărilor de gaze, verificarea etanșeității buteliei de aragaz se va face NUMAI cu emulsie formată din apă și săpun, fiind interzisă folosirea flăcării, iar aprinderea focului la aragaz se va face după principiul gaz pe flacără”, transmite ISU Mehedinți.

Sursa ISU Mehedinți

CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (1 )