Angajatorii au noi obligații

Angajatorii au noi obligații

Angajatorul va trebui să comunice salariaților mai multe informații, precum: elementele constitutive ale veniturilor salariale, condițiile perioadei de probă, aspecte privind formarea profesională oferită.

Este interzisă stabilirea unei noi perioade de proba în cazul în care, în termen de 12 luni, între aceleași părți se încheie un nou contract individual de muncă, pentru aceeași funcție și cu aceleași atribuții. Salariații cu o vechime de cel puțin 6 luni la același angajator și care și-au încheiat perioada de probă au dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiții de munca previzibile și mai sigure.

Angajatorul va fi obligat să răspundă motivat, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării salariatului. Concediul de îngrijitor, nou reglementat, se acordă pentru o durată de până la 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru a permite salariaților să acorde, ca urmare a unei probleme medicale grave, îngrijire sau sprijin unei rude sau a unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie. Condițiile de acordare a acestui tip de concediu și sfera problemelor medicale grave se vor stabili prin ordin comun al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Sănătății.

De asemenea sunt reglementate zile libere pentru urgențe familiale cauzate de boală sau accident, care fac indispensabilă prezența imediata a salariaților, în condițiile informării prealabile a angajatorului cu recuperarea perioadei absentate. Absențele salariaților pentru aceste situații nu pot depăși 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )