120 de ani de la nașterea savantului mehedințean Ștefan Odobleja

120 de ani de la nașterea savantului mehedințean Ștefan Odobleja

La 13 octombrie 1902 se năștea în satul Valea Izvorului (din 2005 se numește Ștefan Odobleja), comuna Livezile, din județul Mehedinți, savantul Ștefan Odobleja. A fost un ilustru medic militar și un filosof al științei. A studiat la celebrul liceu Traian din Drobeta Turnu Severin, apoi a studiat Medicina militară. Opera sa de căpătâi a fost „Psihologia consonantistă”, prin care comunitatea științifică a considerat că s-au pus bazele ciberneticii.

Ştefan Odobleja a încetat din viaţă în 1978, an în care este publicată la Bucureşti şi lucrarea “Psihologia consonantistă și cibernetică”. Abia la 4 ani după moarte, la Bucureşti apare şi prima ediţie în limba română a celebrei sale cărţi “Psihologia consonantistă”.

Meritele sale sunt recunoscute însă oficial abia după căderea regimului comunist. Astfel, a devenit membru de onoare postum al Academiei Române în 1990, iar alte 3 lucrări ale sale au fost publicate în România în perioada 1993-2003: „Odobleja – Apariția ciberneticii pe pământ românesc, o evaluare făcută de Iosif Constantin Drăgan”, „Introducere în logica rezonanței: scrieri inedite” şi „Psihologia consonantistă și cibernetic”.

Cea mai bună dovadă a importanţei pe care a căpătat-o în timp cibernetică în ţara noastră este apariţia Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )